Bjarne Thune / Wikimedia Commons

Bør fastlegen være mer som Snåsamannen?


Author:

Author ImageSilje Mæland

Det er ikke sikkert at medikamenter eller henvisning til spesialist er det du trenger av fastlegen. Emosjonell støtte kan være like viktig.

Forleden så jeg Margreth Olin i samtale med Ole Torp. Olin filosoferte rundt hva det er med Snåsamannen som gjør at folk oppsøker ham med sine problemer og livskriser. Olin tenker at det har med hans evne til å vise ømhet for menneskeverdet. Vi har alle behov for å bli sett og tatt på alvor i romslige tidsrammer.

Fastlegen har dårlig tid

Olin trekker inn fastlegen i disse refleksjonene. Som sykefraværsforsker, med fokus på fastlegens vurderinger, har jeg hørt mange si som Olin: Fastlegen har alltid dårlig tid og om jeg har flere ting jeg vil ta opp må jeg booke ny time.

Forskning støtter dette. Vi ønsker å diskutere situasjonen med legen vår. Vi ønsker råd. Spesielt de av oss med langvarige, uspesifikke plager ønsker emosjonell støtte fra fastlegen.

Fastlegen svarer med å tilby undersøkelser, medikamenter og henvisninger. Fastlegen tillegger oss behov vi ikke har.

Alliert mot «systemet»

Forskning viser også at leger føler et stort personlig ansvar for hver og en av oss. De opplever at de har god kjennskap til oss og helheten i livene våre. Når legen opplever at ”vårt beste” kommer i konflikt med ”systemet”, velger de vår side. De velger å være vår advokat i møte med ”systemet”.

Dette valget får de mye pepper for. Spesielt fra ”systemet” som mener at dette for eksempel fører til for mange og lange sykmeldinger.

Fastlegen var min Snåsamann

Jeg skal bruke meg selv for å illustrere to vanlige, men forskjellige senario fra legekontoret:

I 2006 fikk jeg hjernehinnebetennelse. Jeg lå på Ullevål i en uke, ble skrevet ut og begynte å jobbe etter et par ukers sykmelding. Jeg fikk økende hodepine, konsentrasjonsvansker og redusert kapasitet.

Fastlegen kjente meg gjennom noen år. Han meg, tok meg på alvor og diskuterte med meg hva vi skulle gjøre. Det var ingen fasit. Vi måtte prøve oss frem.

Det gikk syv måneder med sykmelding, delvis jobb, mye søvn og mye gradvis økende trening for å bygge meg opp igjen med ett mål: et langt sykkelritt. Det var en fantastisk prosess, basert på gjensidig tillit og støtte. Fastlegen var spesialisten jeg trengte. Han var min Snåsamann.

Kan ikke ha god kjemi med alle

En annen gang hadde jeg noen diffuse magesymptomer. Fastlegen min –denne gangen en annen – gjorde grundige medisinske undersøkelser. Funn tydet på noe alvorlig og jeg fikk rask tilgang til spesialisert medisinsk utredning. Fastlegen ringte med oppdaterte resultater fra prøvene. Det var saklig, medisinsk og kort. Jeg følte meg godt ivaretatt og trengte ingen Snåsamann. Det hele endte godt.

Mange ganger for dagen må fastleger gjøre slike vurderinger. Er dette en situasjon der jeg må vise spesiell ømhet eller er dette et tilfelle der jeg må handle medisinsk og effektivt?

En fastlege kan ikke ha knallkjemi med alle pasientene sine. Om du ikke opplever at du får nok ømhet for menneskeverdet hos din fastlege – prøv å si det til ham/henne eller bytt fastlege!

Den norske fastlegeordningen er en av samfunnets mest populære offentlige tjenester. Den må vi ikke kappe bena av.

Illustrasjonsbilde: Bjarne Thune / Wikimedia Commons

6 thoughts on “Bør fastlegen være mer som Snåsamannen?

 1. Author ImageWenche Dyngeland

  Foretrekker at legen har faglig bakgrunn og ikke baserer behandlingen på nisser og troll

  1. Author ImageDidrik Plehn

   Det er vel ikke det som er essensen her. Spørsmålet er vel mer hvorvidt du ønsker en lege som bruker nok tid til å avdekke hva som egentlig er problemet “ditt”. Det er nemlig mulig at hangen etter å skrive resepter er større enn interessen av å kartlegge og undersøke. 🙂

  2. Author ImageThomas Fuglseth

   …og hvis du faktisk hadde lest artikkelen, så hadde du slitt med å finne noe sted hvor forfatteren er uenig med deg der.

 2. Author ImageDidrik Plehn

  Mennesker som bryr seg og er genuint interessert, er vel det de fleste av oss ønsker å møte i ulike sammenhenger…

 3. Author ImageLeif Sture

  Jeg holder meg til forskning og dokumentert effekt. Er mektig lei av at media prøver å male et bilde som skildrer snåsamannen som magisk. Flott artikkel og er på tide vi får kritiske artikkler ang. dette.

Comments are closed.