Energisluket på badet


Badet er ikke lenger et sted der du gjør ditt fornødne og kommer deg videre. Det er blitt et rom for velvære og selvrefleksjon. Rene spaavdelingen.

 

 

 

Vekkerklokken ringer. Det er altfor tidlig på en mørk og kald morgen i oktober. Du klemmer dynen rundt deg. Du skulle gitt så inderlig mye for at det var søndag og du kunne sove litt lengre. Men neida, det er ikke søndag. Du vrenger deg ut av dynen i den kalde luften på soverommet, sjokk! Du smetter fra soverommet og inn på badet. Følelsen når de bare føttene dine møter det varme badegulvet. O lykke! Du overlever visst denne morgenen også.

 

En menneskerett

Nordmenn anser det som en menneskerett å ha varme i badegulvet. Siden vi begynte med massiv oppussing på 80- tallet, har boligene våre fått større, varmere og mer spa- liknende baderom.

Baderommet er som regel det varmeste rommet i huset, hvor temperaturen holdes stort sett flere grader varmere enn ellers i boligen. Målinger gjort i flere lavenergi- og passivhusleiligheter i Bergen gjennom PhD- arbeidet til Magnar Berge ved Høgskolen i Bergen viser blant annet at gulvarmen står på også på sommeren når oppvarming ikke burde være nødvendig. Og dette er i et rom som vi kun bruker noen minutter hver dag.

Nye moderne baderom inviterer til varig opphold, enten det er i det store hjørnebadekaret, eller under fossefalldusjen. Her skal du nyte, her skal du ta deg tid til en spaopplevelse i eget hjem. På tross av denne stilendringen, er baderommet fortsatt et rom vi har for å dekke våre grunnleggende behov.

 

Å gå på kalde fliser er ikke særlig digg

De fleste moderne baderom har fliser. Skal du pusse opp badet er det ikke snakk om hva du skal ha på vegg og gulv, men hvordan flisene skal se ut.

Fliser har termiske egenskaper som gjør at de oppleves kalde hvis de ikke er varmet opp. Dette gjør at fliser på gulvet bør komme sammen med gulvvarme. Gulvvarme oppnås på to måter. Vannbåren gulvvarme, der varmt vann sirkulerer i rør i gulvet. Her vil energikilden kunne være hva som helst. Elektriske varmekabler er den andre. Ved de fleste oppussingsprosjekt er det den elektriske løsningen som er mest aktuell, den er rimelig, kan kjøpes på byggevarehandel og krever ingen infrastruktur.

Hvis gulvet skal være varmt når du vil ha det varmt, må varmen stå på hele tiden. Det tar jo så lang tid å varme opp flisene. Derfor står varmen i gulvet på stort sett hele døgnet hele året, i mange norske hjem.

 

Tett energisluket

Komfortkrav og materialbruk har ført oss inn i en situasjon der vi har et unødvendig energisluk på badet. Det er behov for en løsning som gir den ønskede komforten når vi er på badet, men ikke ellers.

Dersom vi benytter andre materialer med «varmere» overflate, som for eksempel tre, vil et gulv kunne oppleves som behagelig uten gulvvarme. Kombineres dette med en oppvarmingskilde som går på i det øyeblikket du befinner deg i baderommet, og stråler varme på deg, vil du kunne oppleve en god komfort med et lavere energibehov.

978x

Foto: Espen Grønli

Du som pusser opp må etterspørre nye innovative løsninger. Vi som jobber med løsninger må tenke nye kombinasjoner av materialer og teknologi. Vi må alle reflektere over våre skyhøye krav til komfort. Vi må tette energisluket på badet.

 

Foto på topp: Shutterstock.

10 thoughts on “Energisluket på badet

 1. Author ImageLars Terrenas

  Nå er det jo mulig å ha døren til badet åpen slik at varmen også slipper ut i tilstøtende rom. Det er jo nødvendigvis ikke slik at den varmen du ikke “bruker” selv på badet, er bortkastet. Mange setter også inn diverse tørkestativ for å tørke klær etc. Da hjelper det lite med varmere overflater. Hvis man ser på varmen på badet som kun varme for kroppen når man er der, da har man ikke innsett alle mulighetene et varmt bad gir.

 2. Author ImageGunnar Bekke Lehmann

  Oppvarming av badet vil jo også varme opp tilstøtende og ovenforliggende rom. I et hus med termostater og varmegjenvinningssystem i ventilasjonen vil altså ikke energien bli sløst bort. Litt som med glødepærer vs. sparepærer. Men varmtvannet som brukes på baderommet kan gi et stort energitap hvis f.eks. 4-5 familiemedlemmer tar seg lange, varme dusjer hver dag. Vil en redusere dette tapet må en redusere de 3 T’ene som påvirker energiforbruket i dusjingen: Tid, Temperatur og Trykk.

 3. Author ImageErik Klokset Vestvik

  Kjøp nå for all del ikke varmekabler fra en byggevareforhandler, og ikke finn på å legge den selv med mindre du er utdannet elektriker. Dere får det til å høres ut som varmekabler er fint DIY prosjekt, men overlat det til elektrikeren 😉

 4. Author ImageArne Knudsen

  Vi flommer over av elektrisk energi i dette landet og så kommer dette sytet. Bruk strøm til badet og oppvarming med god samvittighet, Vanligvis er badegulvet både ekstra isolert og termostat regulert og overskudd varmen kommer resten av huset til gode, Dette må være et oppgulp fra MDG og SV uten tanke på at folk skal trives der vi bor og lever.

 5. Author ImageZZR

  Du er kunnskapsløs og hiver deg på bølgen om at vi skal ha dårlig samvittighet for det meste. Nyt heller den herlige følelsen når du kommer inn på et varmt bad.
  Ulf Eirik Nilsen

 6. Author ImageCamping er gøy

  Tror neppe jeg får dårlig samvittighet av å ha 18-20 grader på badet, med det første.
  Gidder ikke å bytte ut hele badet heller…

  Mvh
  Kari Olsen

 7. Author ImageAnne-Sofie Handal Bjelland

  Takk for kommentarer! Jeg forstår at dette er noe som engasjerer og det er bra!
  Det er selvsagt flere sider ved denne saken enn hva jeg belyser her, det viser kommentarene som har kommet inn. Likevel vil jeg jeg påstå at vi har et potensial for å utvikle bedre helhetlige løsninger for baderom som sikrer god komfort, lav energibruk og økt fleksibilitet i utforming og styring.

 8. Author ImageJan Olsen

  Tregulv og liten eller ingen oppvarming på et bad, høres ut som starten på noe man absolutt IKKE vil ha i et hus: Råte.

Comments are closed.