Mysteriet om e-sigarettene: helsemyter, løgn og fordømt statistikk


Hva er egentlig helseeffektene til e-sigaretter? Dette høres ut som et mysterium for… Innsiktsdetektiven.

Natten var mørk. Kun gatelysene skinte gjennom persiennene. Vinden gaulte høylytt utenfor mens jeg satt i den gode, gamle skinnstolen min og tvinnet tommeltotter. Business var ikke som den en gang var. Det er ikke lett, for en Innsiktsdetektiv som meg.

Ut av det blå så var det noen som banket på døren. Jeg satte meg opp, og tok beina ned fra skrivebordet. Kvinnen ventet ikke på svar engang, hun kom rett inn. Dette var en dame som visste hva hun var ute etter, hun ventet ikke på tillatelse fra noen.

“Jeg har et oppdrag til deg,” sa hun. Stemmen hennes var myk, nærmest fløyelsmyk. “Jeg vil vite alt du kan finne om helseeffektene til elektroniske sigaretter. Det er fremmet forslag om å forby e-sigaretter, for å hindre en såkalt ‘uheldig utvikling’. Jeg må vite om jeg skal stemme for eller imot.”

Jeg visste jeg hadde sett henne før, ett eller annet sted. Hun så ikke akkurat ut som en person man hadde lyst til å avvise når hun ba deg om å gjøre henne en tjeneste. Jeg hadde ikke annet valg; jeg takket ja til oppdraget.

Hun forlot kontoret, like brysk som hun kom inn. Vi så hverandre ikke igjen før tre uker senere. Jeg hadde da brukt tiden min på å samle ledetråder, snakke med folk, og hente inn opplysninger.

Da hun kom hadde jeg tre mapper liggende på skrivebordet mitt.

“Jeg har funnet disse her som kan hjelpe oss i denne saken,” forklarte jeg henne. “Dette er Frank, Thomas og Angelina. Disse heldige individene representerer de vanligste gruppene spørsmålet er relevant for.”

Hun kikket ned på mappene, og satte seg ned i skinnstolen. Blikket hun ga meg kunne best beskrives som nysgjerrig. Eller utålmodig. Jeg bestemte meg for å fortsette.

“Frank her er en som ikke røyker fra før, men tenker at det er greit å begynne med e-sigaretter hvis det er helt ufarlig.” Jeg plukket opp mappen og ga den til henne. Hun begynte å bla forsiktig gjennom. Inni hadde jeg forskningsartikler, grafer og all slags statistikk. Alt en Innsiktsdetektiv kunne ønske seg.

Jeg fortsatte. “Svaret for ham er nok dessverre at det nok ikke er det. Noen e-sigaretter inneholder jo nikotin, noe som i seg selv har visse skadevirkninger, blant annet at det er avhengighetsskapende og at det kan ha skadelige effekter på hjerte, lunger, og hud. Men andre stoffer i e-sigaretter som ‘e-juice’ har også risikoer forbundet med seg, dog hovedsakelig ved feilbruk. Kjemikalier som kan ha toksiske effekter. Brannfare finnes også. Vi må vel helst ha noen langtidsstudier for å kunne si noe mer sikkert om skadevirkningene, men e-sigaretter har ikke vært tilgjengelig lenge nok til at vi har det.”

Hun justerte litt på ringen på venstrehånden sin, mens hun satt og fordøyde dette. Det så ut som en gullring, med en saftig rød rubin på toppen. Etter noen sekunder kom det et sakte og tankefullt nikk fra henne.

“Så hvis det ikke er helt ufarlig så er det vel best å hindre at folk får tak i dem? For å være på den sikre siden? Kan det ikke f.eks. fungere som en gateway drug som leder til bruk av andre midler?” spurte hun.

“Det stemmer nok ikke helt. Det er lite som peker mot at det fungerer som noe gateway drug, og argumentet representerer attpåtil et logisk feilresonnement. Selv om det er mye uvitenhet omkring langtidseffektene til e-sigarettene, så vet vi allerede nå at det har positive effekter også. Thomas her, han har røykt i mange år.” Jeg ga henne den andre mappen. “Han har røykt så lenge at han ikke har noen planer om å slutte i det hele tatt. Han lurer på om e-sigaretter kan være et alternativ å bytte til.”

“Og?”

Jeg visste at jeg hadde fanget hennes interesse nå. Ut fra gulfargen jeg skimtet på fingertuppene hennes så var nok hun i en lignende bås selv.

“Det viser seg at det faktisk kan være en god idé, hvis det er noe han kan være fornøyd med. Resultater som foreligger per i dag tyder på at e-sigaretter er langt tryggere enn vanlige sigaretter. En stor gjennomgang anslo at det gjerne var noe sånt som 95% tryggere. Og ikke minst så er det også mindre skadelig for passive røykere.”

“Da kan det kanskje også være nyttig som røykesluttpreparat da?”

Blålys skinte gjennom vinduet idet en tilfeldig politibil kjørte forbi utenfor, mens sirenene ulte sin vanlige sang. Det stilnet like fort som det kom. Jeg trakk frem den tredje og siste mappen.

“Der kommer vi til Angelina. Hun røyker også en del, men hun ønsker å slutte, og tenker at elektroniske sigaretter kanskje kan være veien å gå. Her ville jeg nok sagt at det er andre metoder som vi kan være mer sikre på. Røykestoppiller, nikotinplaster, osv. Alle de virkemidlene har godt dokumentert effekt på at de hjelper med å slutte å røyke. Det er hittil noe dokumentasjon som tyder på at elektroniske sigaretter hjelper i denne sammenhengen, spesielt for dem som inneholder nikotin. Problemet er bare at det er vanskelig å trekke slutninger ut fra bare noen få studier. Enkelte opplever nok en reell effekt av det, og for den andelen er det nok positivt. Samtidig kan det også være noen ulemper med den strategien, for eksempel at det for enkelte øker terkselen for å slutte.”

Hun hadde hørt nok. Hun reiste seg og gikk mot døren.

“Så det du sier er altså at det er bedre med e-sigaretter enn vanlige sigaretter, men ikke så mye mindre helseskadelig at man kan anbefales å begynne med det hvis man ikke røyker fra før? Men samtidig at det ikke finnes noen solide grunner for å regulere e-sigaretter i større grad enn vanlige sigaretter?”

Hun hadde skjønt det, hun. Jeg prøvde å spørre henne hva hun tenkte å gjøre videre med denne informasjonen, men fikk ikke noe svar fra henne. Hun ga meg bare et mystisk smil, blåste meg et kyss, og forlot kontoret mitt.

Jeg så henne aldri igjen.

10 thoughts on “Mysteriet om e-sigarettene: helsemyter, løgn og fordømt statistikk

 1. Author ImageMay-Lis Skotheim

  At NRT har godt dokumentert effekt er sikkert sant. Hvis jeg ikke husker helt feil har de en sluttrate på 3-5 %. Linken i artikkelen forteller bare at NRT har 80 % høyere sluttrate enn placebo,og det er det jo ikke noe merkelig ved. Jeg har prøvd alle disse remediene, ingen av dem fikk meg til å slutte med sigarettene. Det gjorde derimot damp (e-sigaretter) etter 46 år som røyker

 2. Author ImageFrank Lie

  E-sigarett er testet, men feilet helt for min del for å slutte med røyken. Damp derimot fungerer helt utmerket. Jeg har røkt i over 20 år, og endelig har jeg slutta røyke. Stolt av meg selv 😉

 3. Author ImageMartin Poverud

  Skulle ikke slutte men teste damp. Sluttet på dagen og det er to mnd siden. Har prøvd esigaretter/cigalikes flere ganger siste 5 år men de fikk meg ikke til å slutte. Men det blir jo det eneste lovlige om eudirektivet blir innført.
  Skikkelig damp er det eneste som duger 🙂

 4. Author ImageEva Mehlum

  Har røyket siden jeg var 13 år og er nå 60. Har astma/kols og har de siste 8-10 årene vært avhengig av medikamenter for å fungere. Har prøvd ALT for å slutte (cigalikes inkludert) uten å lykkes de siste 15 årene. Jeg har halvert dagsdosene for astmamedisinene og formen bedres dag for dag. Jeg sover endelig gjennom natten, noe jeg ikke har gjort på mange år (har typisk hatt over 30 pustestopp i løpet av natten pga nedsatt lungefunksjon og sliming). Piping/surkling i brøstet og grønne klyser er en saga blott og jeg er ikke lenger utslitt når jeg våkner.

  Hadde en pause på 5 og en halv måned for et par år siden og har innimellom hatt korte pauser i røykesluttforsøk der jeg alltid sprakk i frustrasjon og crappy selvkontroll. Pausene var alltid et mareritt som gikk utover daglig trivsel og konsentrasjon.
  Med dampen har alt vært bare fryd og gammen. Smak- og luktesans er helt utrolig, krampene i leggene er borte, jeg fryser ikke lenger på føttene og mye mye mer! Damp er MEDISIN!!!

  I morgen er det 70 dager siden jeg helt uproblematisk stumpet den siste røyken ved hjelp av damp fra en subohm damper.

  Hvis dampen blir tatt fra meg i den formen jeg trenger, VET jeg at jeg trolig sprekker og begynner å røyke igjen! Men jeg som er så gammel gir myndighetene sikkert f… i så de slipper å “fø” på meg når jeg går av med pensjon om noen få år. Mer synd er det på alle de røykerne som blir frarøvet den største muligheten til å klare å slutte å røyke uten helserisiko!

  Maner styrende myndigheter å ta til vettet og dra fingrene ut av lommeboka til tobakksgigantene og medisinprodusentene! Helsenorge TRENGER dampen i riktig form, ikke ubrukelige cigalikes produsert av tobakksindustrien.

  Dampen redder liv – TPD dreper dampen!

 5. Author ImageRoger M

  dampen fungerte for meg og etter en 30 talls år med tung røyking. Om NRT sin effektivitet, så har allerede flere rapporter vist at dampen har vist seg mye mere effektivt, enn ethvert annet produkt på markedet, til og med er 2-3.generasjon, bedre en de sigarettlignende 1.ste generasjonsutgavene.( http://taw.sagepub.com/content/5/2/67 ) 6-mnd slutte studie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4247211/ , og en studie over hvor effektiv dampen var : http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4245610/

  Og forskjell i effektivitet på røykseslutt med 1.ste – og senere generasjonsutsyr nevnes her : http://www.biomedcentral.com/1471-2458/14/1159

 6. Author ImageMorten Bendiksen

  Jeg er et voksent menneske. Hvorfor blir det ikke tatt med i diskusjonen at jeg ønsker å kunne ta valg på egne premisser etter å ha blitt informert om alle gevinster og risikoer.

Comments are closed.