Røykerne som slipper unna


Tenk deg. At. Du. Ikke klarer. Å. Trekke pusten. Skikkelig.

Dag inn. Dag ut.

Nesten som om du nettopp har løpt femmila, men du har ikke det. Du sitter bare i lenestolen din, forsiktig med å ikke anstrenge deg for mye. Hostebygene kommer og går, dem er du blitt vant til. Hoster til slimet i halsen kommer opp.

KOLS, eller kronisk obstruktiv lungesykdom som det heter, er en debiliterende sykdom som rammer røykere langt hyppigere enn ikke-røykere. Det at røyking er tett knyttet opp til forekomst av lungesykdommer, det kommer nok ikke som noen overraskelse for folk flest. Men samtidig så finnes det jo alltid de som gjerne har røykt hele livet, og har helt friske lunger – ikke et snev av KOLS å snakke om. Hva med dem?

Svaret man hittil har hatt har kanskje ikke vært helt tilfredsstillende: jo, for det er sjansespill, hele greien. Røyking garanterer ikke sykdom, men det øker risikoen markant. Og som med all risiko, så er det alltid noen få som slipper unna. Slår oddsen, så å si.

Men nylig publisert forskning fra prestisjetunge Lancet har kommet frem til en tydeligere forklaring, etter undersøkelse av 50,000 mennesker som enten var tunge røykere eller aldri-røykere: hemmeligheten ligger i genene. Man finner nemlig sjeldne beskyttende mutasjoner i enkelte nøkkelgener hos personene som ikke får KOLS, selv etter årevis med røyking bak seg. Hos disse med de «gode» genene, så er risikoen for å få KOLS markant lavere, selv hos røykere.

Hvilken konsekvens har slike forskningsfunn? Får man gentester som gir fripass til enkelte å røyke så mye de vil? Lite trolig. Røykingens skadelige effekt er veldokumentert, også for en drøss med andre sykdommer enn KOLS, bl.a. minst 14 ulike typer kreft deriblant lungekreft og kreft i andre deler av luftveiene og fordøyelsessystemet; hjerteinfarkt; hjerneslag; diabetes; leddgikt – for å nevne noen. Røykelovens fremmarsj har allerede hatt synlig effekt på dødsstatistikken for hjertesykdom. Nei, noen fripass blir det nok ikke.

Det det dog kan bidra til er at man kanskje klarer å utvikle nye behandlinger for KOLS. Kanskje er det mulig å gi genterapi som gjør om genene fra de vanlige typene til de beskyttende typene? Vi får se.

Ring gjerne røyketelefonen på 800 400 85 hvis du ønsker hjelp med å slutte å røyke. Nettsiden www.kolskalkulator.no kan også nevnes som et nyttig redskap for fastleger som skal behandle KOLS-pasienter.

3 thoughts on “Røykerne som slipper unna

 1. Author ImageDaniel Dennisson

  Jeg unner ingen å bli gammel ( 80 og oppover ) i dette landet. Det er tilstander nå. Om 10, 20, og 30 år tør eg ikke tenke på hvordan det blir.

  Den fremtiden regjeringen driver å sparer ( til fant ) for ser mørkere og mørkere ut for hvert år.

  Lev livet nå.

  1. Author ImageØystein Nilsen

   “Lev livet” betyr etter min mening å leve sunt, ikke å røykforgifte seg selv og andre.

Comments are closed.