Mitt nyoppussede bad har trehimling. Trematerialet bidrar til fuktbufring og økt komfort.

Trematerialets skjulte hemmeligheter


Mye er blitt sagt om 80-tallets furupanel. Men ikke alle vet at bruk av tre i heimen kan senke stressnivået, bedre helsen og øke trivsel. Du kan kanskje også spare strøm.

Du er innendørs 90 % av livet ditt. Du som fra naturens side skal løpe fritt i skogen, være i ett med elementene. Hvor er elementene nå? Ja, du har gjennomgått modernisering og tilpasset deg, men dine grunnleggende instinkter og reaksjoner til omgivelsene ligger der fortsatt.

Hvordan har du det egentlig innendørs?

Mennesket søker natur

Dagslys er avgjørende for helse og velvære. Det stilles krav til at alle rom vi oppholder oss i skal ha vindu. Men det er mulig å ta naturen inn i enda større grad. Still krav til tre innendørs .

Forskere i Canada og Europa har sett på trematerialets effekt på inneklima og helse, og hvordan dette kan utnyttes i bygg.   Men det finnes mer ved dette materialet som vi kan dra nytte av.

 

Tre på bad

Trematerialet er tilpasningsdyktig. Tre opptar varme og holder på den. Varmen magasineres i treet til romtemperaturen synker og varmen avgis. Dette gir lavere temperatursvingninger og dermed økt komfort.

Dusjen du tar om morgenen bidrar med varme på badet. Vanndampen sprer seg ut i rommet og treffer en overflate der vann felles ut. Den prosessen avgir varme. Hvis overflaten er av tre, vil fuktighet lagres i treet. Varmen fra prosessen akkumuleres i overflaten. Når fuktnivået i rommet synker vil fuktigheten i treet vandre ut i rommet og ventileres bort.

En treoverflate kan på den måten fungere som et varmeelement med fuktlagring. Norsk Treteknisk Institutt har registrert temperaturøkninger på opptil 5 °C i baderom med en overflate av tre. Nå diskuteres det i fagmiljøet om dette kan bidra til betydelig energisparing. Her strides de lærde og det må mer forskning til.

Lavere stressnivå

Omgivelsene påvirker deg mer enn du tror.

Følelsen av gulvet under føttene dine, uttrykket veggen gir deg, lukt, vibrasjon og flere andre faktorer har innvirkning på deg. Ferske studier fra Canada, Europa og Asia viser lavere nivå av stresshormonet kortisol hos mennesker i innemiljø med tre. Lavere kortisol-nivå bidrar til lavere hjerterytme, mindre psykisk stress, lavere mottakelighet for sykdom og økt konsentrasjonsevne og kreativitet . Det promoterer god helse.

Særlig viktig er det å bringe naturen til dem som ikke kan oppsøke den selv. Et eksempel i Bergen er Ulsmåg Skole som oppføres i massivtre med mye eksponert tre innendørs. Utvikler vi måten vi benytter trematerialet på kan det bidra til reduserte klimagassutslipp, bedre inneklima, redusert energiforbruk og bedre fysisk og psykisk helse. Vi er et godt stykke på vei, men det er masse å ta tak i.

kronstad-vrimleareal

Høgskolen i Bergen på Kronstad har mye synlig tremateriale i interiøret.

Foto: Mauricio Pavez.