Trenger vi en norsk klimakjendis?


Trenger vi egentlig kjendiser som Leonardo DiCaprio som taler klimasaken før vi tar den på alvor? Kanskje det, men det vi absolutt trenger er en sterk stemme som blir tatt på alvor og som blir hørt i offentligheten.

Natt til mandag norsk tid 29.februar skjedde det noe historisk i USA: Leonardo DiCaprio fikk sin etterlengte Oscar etter fem tidligere nominasjoner. Men det var ikke dét som var det historiske, den amerikanske skuespilleren brukte nemlig store deler av takketalen sin på å snakke om sitt engasjement i klimakampen:

“Klimaendringer er virkelige og de skjer nå. Det er den mest presserende trusselen mot hele menneskeheten som art, og vi er nødt til å slutte å somle. Vi må støtte ledere verden over som taler for hele menneskeheten, for de milliarder av underpriviligerte, for urbefolkninger verden over, for våre barns barn, og for de hvis stemmer har blitt druknet av grådighetens politikk. La oss ikke ta planeten for gitt.”

De som har fulgt med i timen vet at dette er en mann som bryr seg om biologisk mangfold. Han har også talt i FN som en bekymret borger for fremtidens klimaendringer. I tillegg donerer han millioner til blant annet forskjellige organisasjoner og bevaring av tigre.

Hyllet av miljøtopper

Han kastet med andre ord ikke bort tiden når “alle” verdens øyne var rettet mot han. Han talte direkte til politikere og maner til handling. På Twitter tok det nesten fyr, selv om de fleste bare anerkjente at han vant en Oscar han har ventet på hele sin karriere. Andre mente at dette kun var et PR-stunt. I Norge ble DiCaprio hyllet av miljøtopper etter sin sterke takketale. Til Vårt Land den 1.mars, sier leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad, at det er “helt konge at han bruker denne plattformen til å si det han sier”. Leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, er også imponert og mener det er fantastisk at han benytter seg av “verdens største scene” for å fremme klimasaken.

Likevel, det er synd at det må en filmstjerne til som talsperson for klimaendringene. Tidligere ble klimaendringene dekket fra forskernes øyne og ståsted, men de siste 20 årene har kjendisene fått mer innpass i mediene og avisenes spalter. Det er mulig at forskere ikke er så scenevante og komfortable med å prate i slike ordelag. Selv om forskere har advart i en årrekke, ja, i flere tiår, mot irreversible klimaendringer. Burde det ikke vært klimaforskere som taler klimaets sak?

Flere forskere mener deres viktigste oppgave er å få forskningsresultater på plass, så får noen andre ta seg av oppgaven med å formidle, så kan politikere fatte tiltak og vedtak videre. Den tidligere NASA forskeren, James Hansen, er av en helt annen oppfatning. I en artikkel i The Washington Spectator i 2013, sier han at forskere ikke bør være redde for å være talspersoner for klimaet. De er trent til å være objektive og til å koble sammen konsekvensene av klimaendringer, og hva som må til for å stabilisere klimaet. Med andre ord, vi har godt av både de objektive forskerne, og de som tør å være synlige i den offentlige debatten (som til tider kan bli veldig stygg, spesielt i kommentarfeltet).

Liten, men symbolsk effekt

Man kan så spørre seg, hvilken rolle spiller det at kjendiser taler klimasaken? Er de egentlig troverdige? Alison Anderson har sett nærmere på hvilken rolle kjendiser spiller i klimadebatten og medienes dekning av denne kompliserte saken. Kjendiser har i lang tid vært synlige i mediene og i populærkulturen, men det er lite forsket på hvilken effekt deres stemme og mer synlige nærvær i mediene har på publikum. Flere hevder at spesielt miljøvernorganisasjoner kan trenge en kjendis til å tale deres sak. Andre mener at det kan skade troverdigheten til organisasjoner om disse benytter seg av kjendiser som løper fra den ene til den andre sponsoren, uten å ha en klar mening om hva som er riktig eller galt å støtte. Anderson konkluderer i sitt studie at kjendiser, spesielt skuespillerne, er blitt legitime nyhetsaktører, men denne legitimiteten kommer ofte med en pris. Kjendisenes opptreden kan bidra til å gi en sak mer oppmerksomhet. På en annen side bidrar de gjerne ikke til å forandre folks meninger.

Mange kjendiser støtter veldedighet og kampanjer. Flere store navn støttet for eksempel Live Earth i 2007, med fokus på å fremme bevissthet rundt miljøet, blant annet Radiohead, Madonna og Coldplay. En spørreundersøkelse i etterkant av Live Earth, viser at kun 20% av de spurte endret sine holdninger til klimaendringer på bakgrunn av den store konsertbegivenheten, som ble vist i 132 land på TV, og streamet på nett og radio.

Forskere, kom frem!

Finnes det noen klimakjendiser som taler klimasaken i Norge? Etter min mening er svaret, nei. Vi trenger en tydelig og sterk stemme, selv om det allerede er flere glimrende formidlere der ute (Helge Drange og Kikki Kleiven, for å nevne noen). Ofte tar klimaforskere for mange forbehold, usikkerhet er usexy. Usikkerhet er ikke det samme som ingen kunnskap, selv om det kan fremstå slik for noen.

Spørsmålet som gjenstår er: har kjendisene en påvirkning på folks holdninger, eller er de bare en triviell distraksjon fra det virkelige problemet? Forskerne er usikre, men flere mener at kjendiser har for det meste en symbolsk effekt. Ungdommer har en tendens til å identifisere og interessere seg for en politisk sak dersom en kjendis er involvert i denne saken.

Det er for tidlig å si om talen til Leonardo DiCaprio vil ha en effekt på den gjengse fan og annet publikum. Poenget er ikke at vi nødvendigvis trenger en kjendis som talsperson for klimaet i Norge, vi trenger en sterk og synlig stemme som kan tale klimasaken på små og store scener. Det hadde vært positivt om det var en forsker som tok på seg den rollen, som tør å være åpen og fremme forskningen sin på en enkel måte, og være tydelige på hva som kreves av politikere og initiativtakere. Jeg ønsker meg en forsker som engasjerer og som snakker rett fra levra! Uten at det vil gå utover troverdigheten. Forskere, kom frem!

 

7 thoughts on “Trenger vi en norsk klimakjendis?

 1. Author ImageErik Nilsen

  Forskerne har nok begynt å skjønne det som politikere og skuespillere foreløpig ikke har innsett, nemlig at det nok ikke er så enkelt å hverken måle eller forklare temperaturvariasjoner på jordkloden som mange i utgangspunktet trodde.

 2. Author ImageGary North

  Lurer på hva alle disse vil si den dagen man oppdager at klimaet mer eller mindre lever sitt eget liv. Det eneste menneskeskapte i det hele er hysteriet.

 3. Author ImageHaakon Lund Tofte

  Klimaforandringer har vi hatt i mange , mange , millioner år.
  Og vi kan ikke gjøre noe med det.Uansett hvor mye vi prøver.
  Vel ,kanskje vi utsette det noen år , helt til vi er blitt så “miljøvennlige” at det ikke er måte på.
  Og det er jo ikke lenge til har jeg forstått. 50 År ?.
  Miljøhysteriet har jo tatt helt overhånd og er blitt en storindustri.
  Selvfølgelig er det bra at de store forurensningskildene i VERDEN settes et større fokus på , og enten nedlegges , eller erstattes med bedre alternativer. Husdyrhold er her en viktig detalj å tenke på hvis man skal ha tro på dokumentaren “Cowspiracy”. Og hvorfor ikke. ?
  Bilparken i verden kommer til å øke. Den kommer til å bli miljøvennlig at selv den største miljøfanatiker må parre leppene sine.Om få år slipper man selv å kjøre bilen sin.Den gjør alt selv.Man bare setter inn i bilen og sier hvor du skal.Ferdig med den.
  Det vil jo selvfølgelig ta noen tiår. Men det kommer.
  Men man trenger jo selvfølgelig veier.
  Så forandringen kommer nok til å komme ganske sent i Norge.

  Men ingenting av dette vil hjelpe det minste på de naturlige klimaforandringene som ubønnhørlig vil komme.
  Selv ikke 225 kr i Bomringen i Bergen vil hjelpe noe særlig på tror jeg.

  Forandringene kommer altså uansett hva vi gjør.
  Og husk ,det er ikke lenge siden vi i Europa/Nord Europa hadde ” den lille istid “. Ca 1500-1900. Og de som levde da fikk merke det..

  Vi har også hatt lange varmeperioder på kloden.
  I Europa også.

  Jeg er ingen professor eller noe slikt , men jeg synes det settes et alt for lite lys på hvilke forandringer kloden står ovenfor med tanke på de Naturlige klimaforandringene som uansett vil skje ?.
  Og da er mitt spørsmål ;
  Kommer de menneskeskapte klimaforandringene først , og når vi så er ferdige med det , de naturlige klimaforandringene ?.
  Eller kommer de samtidig ?.

  Inn til jeg får svar på det så slutter jeg å brette en eneste melkekartong.

 4. Author ImageAnticopyright -

  di caprio er naa veldig mye bla bla bla, jadajadajada. fyren har jo stottet med finanser hillary clinton sin kampanje og hun har jo vaert advokat for Monsanto og er naere venner med de. en av de storste miljoverstingene for tiden. og hva slags liv lever han egentlig? fullt med excesses og svaert mye forrurensning. saa Dicaprio: slutt med pisspreiket og sett exemplet selv

 5. Author ImageAnticopyright -

  BT jeg har stor respekt for dere, syntes det er Norges beste avis. Min onkel jobbet i mange aar hos dere, Egil Rafto. jeg lurer paa om hvorfor dere bare trekker frem putin naar det gjelder disse Panama Papers som nylig lekket ut. Cameron er mye mer innblandet der sammen med sin far. hvorfor nevner dere ikke det?

Comments are closed.